Η είδηση της εξέγερσης των Ελλήνων έφτασε στις Ηνωμένες Πολιτείες στα τέλη Μαΐου του 1821. Χάρη στην επιρροή των Αμερικανών φιλελλήνων υπήρχε μια συνεχής ροή ειδήσεων σχετικά με τα γεγονότα που εκτυλίσσονταν στην Ελλάδα στον αμερικανικό Τύπο, οπότε τα νέα για την Ελληνική Επανάσταση έφταναν γρήγορα στο αμερικανικό κοινό. Εκτός από τις αναφορές ανταποκριτών σε μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις, οι αμερικανικές εφημερίδες δημοσίευαν επίσης ζωντανές διηγήσεις για την Ελληνική Επανάσταση από επιστολές νεαρών εθελοντών που πολεμούσαν στην Ελλάδα όπως ο George Jarvis, του οποίου τα ημερολόγια εκτίθενται εδώ, ο Samuel Gridley Howe και ο Jonathan Peckham Miller.

Λόγω της επίσημης αμερικανικής ουδετερότητας στις διεθνείς υποθέσεις (Δόγμα Monroe), οι ανθρωπιστικές προσπάθειες της Αμερικής για την υποστήριξη των Ελλήνων ήταν ιδιωτική υπόθεση, οργανωμένη από ιδιώτες. Εξαπλώθηκε όμως τόσο γρήγορα που έγινε γνωστό ως «ελληνικός πυρετός». Φιλελληνικά κομιτάτα ιδρύθηκαν στις μεγάλες πόλεις της Αμερικής (Νέα Υόρκη, Φιλαδέλφεια, Βοστώνη, Βαλτιμόρη, Cincinnati), για να «σώσουν τους Έλληνες!» Μέσα από εράνους, χοροεσπερίδες, συναυλίες και εκκλήσεις για βοήθεια σε ολόκληρη την Αμερική συγκεντρώθηκαν σημαντικές δωρεές για την ανακούφιση των Ελλήνων. 

Στην αρχή η βοήθεια προορίζονταν για την αγορά στρατιωτικών προμηθειών και δόθηκαν στην ελληνική κυβέρνηση χωρίς κανένα περιορισμό. Με το ξέσπασμα του εμφύλιου πολέμου στην Ελλάδα, όμως, το ενδιαφέρον μειώθηκε. Χάρη στις προσπάθειες των Ελληνικών Κομιτάτων ξεκίνησαν νέες εκστρατείες το 1826 και το 1827. Ο έλεγχος της ανθρωπιστικής βοήθειας ανατέθηκε σε ειδικούς Αμερικανούς εκπροσώπους που στάλθηκαν στην Ελλάδα και φρόντισαν ώστε τα τρόφιμα και ο ρουχισμός να μοιραστούν αποκλειστικά για την ανακούφιση των γυναικών, των παιδιών και των ηλικιωμένων, του άμαχου πληθυσμού δηλαδή της Ελλάδας. Η πολιτική αυτή συνάντησε έντονες αντιδράσεις από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης και οι Έλληνες οπλαρχηγοί επιχείρησαν να κατασχέσουν τις προμήθειες πάνω από μία φορά.

Το 1827-28 έξι αμερικανική πλοία από τη Νέα Υόρκη και τη Βοστώνη έφεραν στην Ελλάδα πολυπόθητη ανθρωπιστική βοήθεια ύψους 140.000 δολλαρίων. Τα πλοία Tontine, Chancellor, Six Brothers, Levant, Statesman, Jane, Herald και Suffolk διέσχισαν τη Μεσόγειο υπό την προστασία της Μεσογειακής Μοίρας, του Αμερικανικού πολεμικού ναυτικού που βρισκόταν στη Μεσόγειο από την εποχή των Βερβερικών πολέμων.

 

Ελληνικός Πυρετός https://freeandbrave.gr/ Super User
© 2022 American School of Classical Studies. All Rights Reserved.
Designed by ASCSA.