Τα «Ορφανά του Αγώνα»

Μια σημαντική παρακαταθήκη του αμερικανικού φιλελληνισμού ήταν η υιοθεσία άπορων νέων, που ήταν θύματα της Ελληνικής Επανάστασης, από ιεραπόστολους και αμερικανικές οικογένειες για να σπουδάσουν στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αν και ως επί το πλείστον αυτά τα αγόρια και τα κορίτσια δεν ήταν ορφανά, ο όρος έχει χρησιμοποιηθεί ευρέως στη βιβλιογραφία. Κάποιοι ήταν θύματα της σφαγής της Χίου, ενώ άλλοι επρόκειτο να πωληθούν ως σκλάβοι στη Σμύρνη ή την Κωνσταντινούπολη. Αρκετοί νέοι μεταφέρθηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες από Αμερικανούς εθελοντές που συμπόνεσαν τα φτωχά αβοήθητα πλάσματα που γνώρισαν κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στην Ελλάδα.

Το American Board of Commissioners for Foreign Missions έστειλε στις Ηνωμένες Πολιτείες αγόρια που είχαν προοπτικές εξέλιξης, για να σπουδάσουν σε αμερικανικά εκπαιδευτικά ιδρύματα όπου θα μάθαιναν «τις απλές και ισχυρές διδαχές του Ευαγγελίου». Υπήρχε η ελπίδα ότι αφού ολοκλήρωναν τις εγκύκλιες σπουδές τους θα επέστρεφαν στην πατρίδα τους συνεισφέροντας στην πνευματική και ηθική αναγέννηση της Ελλάδας.

Αυτοί οι Έλληνες μετανάστες στις Ηνωμένες Πολιτείες ακολούθησαν ποικίλες σταδιοδρομίες ως δάσκαλοι, υπουργοί, διπλωμάτες, αξιωματικοί του ναυτικού και πολιτικοί. Συχνά υιοθετούσαν κλασικά ελληνικά ονόματα ενώ κάποιοι χρησιμοποίησαν ακόμη και τις δοκιμασίες τους ως έμπνευση για βιβλία και δημόσιες διαλέξεις. Άλλοι επέστρεψαν στην Ελλάδα.

Η θλιβερή ιστορία της Γαριφαλιάς Μιχάλβεη (1817-1830), ενός κοριτσιού που ορφάνεψε μετά την καταστροφή των Ψαρών το 1824, έκανε μεγάλη εντύπωση στην Αμερική. Η Γαριφαλιά πουλήθηκε σκλάβα σε τουρκική οικογένεια στη Σμύρνη, όπου κατάφερε να πείσει τον Αμερικανό πρόξενο Joseph Langdon να τη σώσει. Το 1827, την έστειλε στην οικογένειά του στη Βοστώνη όπου πέθανε από φυματίωση σε ηλικία 13 ετών. Εκτός από το πορτραίτο της από τη γνωστή ζωγράφο-μινιατουρίστα Anne Hall, μερικοί πιστεύουν ότι ήταν η ιστορία της Γαριφαλιάς που ενέπνευσε τον Hiram Powers να φιλοτεχνήσει την Ελληνίδα Σκλάβα.

Οι περιπέτειες του Χριστόφορου Πλάτωνα Καστάνη (1814-1866), που πουλήθηκε σκλάβος μετά τη σφαγή της Χίου, η μετέπειτα δραπέτευσή του και φυγάδευσή του στην Αμερική από τον Howe, αποτέλεσαν το θέμα των απομνημονευμάτων του με τίτλο «Ο Έλληνας Εξόριστος» (Φιλαδέλφεια, 1851), για τα οποία έδινε ομιλίες φορώντας φουστανέλα. Έχει ενδιαφέρον ο τρόπος με τον οποίο συνδιαλέγεται με τη θετή του πατρίδα, την Αμερική: «Νέοι Χριστιανοί της Αμερικής, είθε ποτέ να μη βρεθείτε σε παρόμοια δεινή κατάσταση, να καταλήξετε ανταλλάξιμο εμπόρευμα για παζάρι. Γιοι του Ουάσιγκτον, είθε να μην υποφέρετε ποτέ τη μοίρα των παιδιών του Ομήρου!»

Ορφανά https://freeandbrave.gr/ Super User
© 2022 American School of Classical Studies. All Rights Reserved.
Designed by ASCSA.