Εθελοντές

Ο πρώτος Αμερικανός εθελοντής που συμμετείχε στην Ελληνική Επανάσταση το 1822 ήταν ο George Jarvis, γιος Νεοϋορκέζου εμπόρου. Ήταν ικανότατος πολεμιστής, προσχώρησε στους κλέφτες και σύντομα έγινε γνωστός με το ελληνικό όνομα «Καπετάν Ζέρβης», μια και «ντυνόταν, φερόταν και μιλούσε σαν τέλειος Έλληνας». Βοήθησε τον Samuel Gridley Howe και τον Jonathan Peckham Miller στη διανομή της αμερικανικής ανθρωπιστικής βοήθειας στην Ελλάδα. Πέθανε στο Άργος από φυσικά αίτια στις 11 Αυγούστου 1828. Κηδεύθηκε με τιμές αντιστράτηγου.

Ο πιο γνωστός από τους Αμερικανούς Φιλέλληνες ήταν ο Samuel Gridley Howe, γιατρός και πολέμιος της δουλείας από τη Βοστώνη. Εμπνευσμένος από τον Everett, αλλά και την ομιλία που έδωσε ο Μαρκήσιος Lafayette κατά την αποφοίτησή του από το Harvard το 1824, ο Howe ήρθε στην Ελλάδα όπου εντάχθηκε στις ελληνικές δυνάμεις και από το 1826 υπηρέτησε ως γιατρός της ναυαρχίδας του ελληνικού στόλου Καρτερία και συντονιστής όλων των ναυτικών γιατρών.

Οι γεμάτες ζωντάνια επιστολές του Howe από την Ελλάδα δημοσιεύθηκαν σε αμερικανικές εφημερίδες και είχαν μεγάλη απήχηση ξεσηκώνοντας κύματα ανθρωπιστικής βοήθειας. Ο Χάου ήταν οραματιστής. Όχι μόνο συνέβαλε στη διανομή προμηθειών και βοήθειας στον ελληνικό πληθυσμό, αλλά προχώρησε και παρά πέρα. Παρείχε απασχόληση σε Έλληνες πρόσφυγες πρώτα στην κατασκευή του λιμανιού της Αίγινας, και στη συνέχεια με την ίδρυση ενός πρότυπου καταυλισμού για Έλληνες πρόσφυγες κοντά στον Ισθμό της Κορίνθου στα Εξαμίλια.

Ο καταυλισμός προσέφερε στέγη σε 200 οικογένειες προσφύγων και ονομάστηκε Washingtonia. Μετά την επιστροφή του στη Βοστώνη έγινε διευθυντής της Σχολής Τυφλών Perkins αλλά δεν ξέχασε ποτέ την Ελλάδα. Έτσι, όταν ξέσπασε η εξέγερση της Κρήτης το 1866 ξαναγύρισε στην Ελλάδα με τη σύζυγο και δύο από τις κόρες τους για να προσφέρει και πάλι βοήθεια στους Κρήτες πρόσφυγες.

Εθελοντές https://freeandbrave.gr/ Super User